Yemen’deki Husiler, alıkoydukları 153 kişiyi serbest bıraktı

Husiler Yemen’de 153 Kişiyi Serbest Bıraktı

Husiler, Yemen’deki 153 kişiyi ‘tek taraflı girişim kapsamında’ serbest bıraktıklarını duyurdu. Husilere ait El Mesire televizyon kanalının haberine göre, Husilerin Esirler Komitesi Başkanı Abdulkadir El Murtaza, başkent Sana’da basın toplantısı düzenledi. Murtaza, ‘tek taraflı başlattıkları insani girişimi uygulama çerçevesinde savaş cephelerinde alıkoydukları hükümet yanlısı’ 153 kişiyi serbest bıraktıklarını söyledi.

Kızılhaç Doğruladı

AA’nın aktardığına göre, Komite Başkanı Murtaza, girişimin insani amaçlı ve tek taraflı olduğunu, serbest bırakılanların büyük çoğunluğunun hasta, yaralı, yaşlılar ve ailesinin tek erkek çocuğu olanlardan oluştuğunu belirtti. Murtaza, alıkoydukları kişileri serbest bırakarak kendi açılarından olumlu bir insani mesaj vermeyi amaçladıklarını ve hükümetin bunu doğru bağlamda okuyacağını umduklarını dile getirdi. Uluslararası Kızılhaç Komitesi de yaptığı açıklamada, Husilerin 153 kişiyi serbest bıraktığını doğruladı.

Komiteden yapılan açıklamada, serbest bırakılanların Kızılhaç’ın Sana’da düzenli olarak ziyaret ettiği ve yardım sağladığı tutuklular arasında yer aldığı belirtildi. Yemen’de hükümete bağlı güçler ile Husiler arasında bugüne kadar birçok cephede esir takası yapılırken, tarafların elindeki esir sayısına ilişkin net bilgi bulunmuyor.

BM, Faaliyetlerini Askıya Almıştı

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ocak Cuma günü bir açıklama yaparak Yemen’in başkenti Sana’daki çalışanlarına yönelik alıkoyma eylemlerinin ardından ülkede Husilerin kontrolünde olan bölgelerde tüm faaliyetlerini askıya aldığını duyurmuştu. BM Yemen İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin Twitter sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Sana’daki emrivaki yönetim (Husiler) dün kontrollerindeki bölgelerde görev yapan daha fazla BM çalışanını alıkoydu” ifadesi kullanılmıştı.

BM bünyesinde görev yapan tüm çalışanların can güvenliği için Husilerin kontrolünde olan bölgelerdeki resmi faaliyetlerin askıya alındığı ve ikinci bir duyuruya kadar bu kararın devam edeceği ifade edilmişti. Yemen’deki BM yetkililerinin alıkonulan çalışanların derhal önkoşulsuz serbest bırakılması için Husilere bağlı üst düzey yöneticilerle etkin çalışmalar yürüttüğü kaydedilmişti. BM açıklamasında ayrıca Husiler tarafından alıkonulan çalışanların sayısına veya uyruklarına ilişkin ise bilgi verilmemişti.

Guterres’ten Kınama

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de yaptığı yazılı açıklamada, “BM ve ortaklarının personeli, görevlerini icra ederken hedef alınmamalı, tutuklanmamalı ya da gözaltına alınmamalıdır. BM personelinin ve mülkünün güvenliği ve emniyeti sağlanmalıdır” demişti.

Söz konusu yedi personelin yanı sıra Haziran 2024’ten bu yana, 2021 ve 2023 yıllarından itibaren keyfi şekilde alıkoyulan BM personeli, uluslararası ve yerel sivil toplum kuruluşları, diplomatik misyon temsilcilerinin de derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep eden Guterres, Husi yönetiminin daha önceki taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini kaydetmişti. Guterres, keyfi alıkoymaların BM’nin Yemen’deki milyonlarca ihtiyaç sahibine yardım ulaştırma çabalarını olumsuz etkilediğini belirtmişti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

ABD’de felaket: 3 kişi yaşamını yitirdi

Cass İlçe Şerifi Jesse Jahner, düzenlediği basın toplantısında, North Dakota’da gece kasırganın etkili olduğunu söyledi. Jahner, North Dakota’ya bağlı Enderlin kasabası civarında iki farklı bölgede 2 erkek ve 1 kadının kasırga nedeniyle hayatını …

İki milyarlık İslâm alemi artık tek kutup olmalı

İslam İşbirliği Teşkilatı 51. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı. 1969’da Mescid-i Aksa’nın kundaklanmasını ardından İslam dünyasındaki tepkiler üzerine kurulan teşkilat, o günden bu yana faaliyet gösteriyor. 1,7 milyar Müslümanın yaşadığı çok geniş bir coğrafyayı temsil eden İİT, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. İİT ülkeleri, dünya ham petrol rezervinin yüzde 66’sına ve doğal gaz rezervinin de yüzde 60’ına sahip. İİT ülkelerinin dünya üretimindeki payı yüzde 10,6; ihracatındaki payı yüzde 10,1; doğrudan yabancı yatırımlarındaki payı yüzde 11,3. Tüm bunlara rağmen İslâm coğrafyasında yaşanan kan, gözyaşı bir türlü son bulmuyor. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde yaşanan katliam ve son 10 gündür İran’a başlatılan saldırılar bir kez daha gösterdi ki; İslâm dünyası ayağa kalkmalı ve birlik olmalıdır. Kurtuluş, sadece tek bir kutup olmakla mümkündür.

Fatih Erbakan: Bundan sonra Cumhur İttifakı ile bir araya gelmeyeceğiz

Fatih Erbakan: Bundan sonra Cumhur İttifakı ile bir araya gelmeyeceğiz

İsrail savaşa milyarlarca dolar harcıyor… Günlük maliyet 200 milyon dolara çıkabiliyor

AMERİKAN Wall Street Journal gazetesi, İran’la çatışmanın İsrail’e ne kadar pahalıya mal olduğunu aktardığı analizde İran’daki hedefleri vurmak için binlerce kilometre uçan F-35 jetlerinden İran’ın füzelerini engellemeye çalışan savunma sisteminin önleme füzelerine kadar maliyetleri ortaya koydu.

Normalleşme ziyareti: Erdoğan, Paşinyan’la görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı kabul etti. Görüşmede, normalleşme için atılacak adımlar ve Güney Kafkasya’daki barış süreci ele alındı.

Kapalıçarşı’da 7 milyarlık vurgun çarkı

İstanbul merkezli 13 ilde Forex yatırım dolandırıcılığı, web sitelerinin kopyalanmasıyla yapılan pos dolandırıcılığı ve yasa dışı kumardan elde edilen toplam 7 milyar lirayı paravan şirketler kurup Kapalıçarşı’daki dövizciler üzerinden yurt dışına çıkarılmasına aracılık ettiği belirlenen 102 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Eş zamanlı yapılan operasyonda 67 şüpheli gözaltına alındı.