Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!



Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına Karşı Uyardı

Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıda bulundu. Bakanlık, KKKA Bilgi Sistemi’nin aktif olarak vakaları takip ettiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “KKKA, kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabilen ve can kaybına yol açabilen bir hastalıktır” denildi. Bakanlık tarafından 2003 yılında kesin tanısı konulan KKKA vakalarının 2011’de kullanılmaya başlanan web tabanlı KKKA Bilgi Sistemi ile takip edildiği belirtildi.

Açıklamada, “KKKA Vaka Yönetim Rehberi”nin bu yıl yürürlüğe girdiği ve hastalıkla ilgili olarak T.C. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği referans laboratuvarlarda tanı konulduğu, hasta sevki ve tedavi merkezlerinin 19 bölgede görev yaptığı da vurgulandı.

Belirtilere Dikkat!

Sağlık Bakanlığı’nca yapılan uyarıda, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin belirtileri göz önünde bulundurması gerektiği aktarıldı. Halsizlik, ateş, kas ağrısı gibi belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtildi.

Alınması Gereken Önlemler

Kenelerin vücuda girmesini engellemek için riskli alanlara gidilirken vücudu örten giysiler giyilmesi, pantolon paçalarının çorapların içine sokulması önerildi. Riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta kene olup olmadığının kontrol edilmesi ve kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtildi.

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü eğitim çalışmaları kapsamında her yıl sağlık personeline ve topluma yönelik eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ve yaklaşık 2 milyon kişiye KKKA konusunda eğitimin verildiği ifade edildi.


Related Posts

‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’deki her 100 ölümden 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Artık kanser değil, kalp damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlarda gelişen sertlik ve tıkanıklıkla ortaya çıkıyor” dedi.

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.