Mehmet Şimşek 2025 yol haritasını anlattı: Enflasyondaki düşüş devam edecek

Mehmet Şimşek, 2025 Yol Haritasını Açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin yayını Ekonom’a verdiği demeçte, 2025 yılının ekonomi yol haritasını detaylarıyla anlattı. Şimşek, geçmiş dönemde uyguladıkları programın olumlu sonuçlarını Mayıs 2023’ten itibaren almaya başladıklarını belirtirken, 2024’ün ise dış kırılganlıkların azaltıldığı, dayanıklılığın artırıldığı ve makrofinansal istikrarın güçlendirildiği bir yıl olduğunu ifade etti.

2025 yılı için hedeflerinin kalıcı fiyat istikrarını sağlamak, ekonomide yapısal dönüşümü hızlandırmak ve ülkeyi yüksek gelirli ülkeler arasında konumlandırmak olduğunu vurgulayan Şimşek, enflasyonun düşmeye devam edeceği bir dönemde, mali disiplini güçlendireceklerini ve arz yönlü politikaları devreye alacaklarını belirtti.

Dezenflasyonda Belirleyici Dört Başlık

Şimşek, enflasyondaki düşüş trendinin devam edeceğini söylerken, 2025’te dezenflasyonda dört temel hususun belirleyici olacağını açıkladı. Para politikasının etkisinin zamanla daha belirgin hale geleceğini dile getiren Şimşek, bütçe açığının milli gelire oranının azaltılmasının negatif mali etkileri olacağını belirtti. Ayrıca, belirli kalemlerde fiyatları enflasyon hedefiyle uyumlu olarak belirleme ve arz yönlü politikaların oluşturulması konusunda çalışacaklarını söyledi.

Maliye politikasının 2025 yılında daha sıkı olacağını vurgulayan Şimşek, yeni vergi düzenlemeleriyle kayıt dışılıkla mücadele edeceklerini, harcama disiplinini devam ettireceklerini ve bütçe açığını düşürmeye devam edeceklerini ifade etti.

Yapısal Reformlar ve Entegrasyon Ön Planda

Yapısal reformlara hız kazandıracaklarını belirten Şimşek, Ar-Ge ve yenilikçiliği destekleyerek, yeşil ve dijital dönüşümü sağlayacaklarını ve işgücü piyasasını etkinleştireceklerini kaydetti. Mal ve hizmet piyasalarında yoğunlaşmaya izin vermeyeceklerini vurgulayan Şimşek, küresel entegrasyonun önemine değindi.

KKM’den çıkışa ilişkin de bilgi veren Şimşek, bu konuda atılan adımların etkilerini anlattı. Makro finansal istikrarla birlikte ülkenin risk priminin düştüğünü ve dış finansman maliyetinin azaldığını açıkladı. 2025 yılında da dezenflasyon sürecini devam ettireceklerini vurguladı. (ALINTI)

Related Posts

Ucuz iletişim dönemi sona erdi: BTK’den o hizmete erişim engeli!

BTK, sekiz farklı eSIM hizmet sağlayıcısına erişim engeli getirdi. Karar, dijital SIM kullanıcıları arasında tepkiyle karşılandı.

Çin’in çalışma şekli Toyota’yı şaşırttı! BYD’nin yöntemlerine hayran kaldılar

Satılan araç sayısı bakımından dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Toyota bile ciddi şekilde sarsılmış durumda. Şirket, BYD, Xpeng, Zeekr ve Chery gibi markaların kıyasıya bir üstünlük mücadelesi verdiği Çin’in acımasızca rekabetçi elektrikli …

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …