Kadınların ücretli doğum izni süresi uzatılıyor

Doğum İzni Süreleri Değişiyor: İşte Detaylar

Türkiye’de hem kamu hem de özel sektörde çalışan anneler, şu anda doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta (yaklaşık 4 ay) ücretli doğum izni kullanıyor.

Ancak, kamu çalışanları için ücretsiz doğum izni 2 yıla kadar, özel sektör çalışanları için ise 6 aya kadar uygulanabiliyor. Yeni düzenleme kapsamında ise ücretli doğum izni 1 yıla uzatılacak ve ücretsiz izin 1,5 yıla çıkarılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kadınların çalışma hayatında daha güçlü ve eşit şartlarda yer alması için kapsamlı politikalar yürütüyoruz. Doğum izninin artırılması ve işçi ile memur arasındaki farkları giderecek çalışmalarımıza başladık” dedi.

Bakan Işıkhan ayrıca, yeni düzenleme ile hem annelere hem de babalara yönelik hakların genişletileceğini belirtti. Şu anda mevzuatta memur babalara 10 gün, özel sektör çalışanlarına ise 5 gün babalık izni veriliyor. Ancak yeni düzenlemeyle bu ayrımın da kaldırılması hedefleniyor.

ÇALIŞAN ANNELERE KREŞ DESTEĞİ

Ekol TV’deki bilgilere göre taslak çalışmada, çalışan annelere kreş desteği sağlanmasının önemli bir yenilik olduğu vurgulanıyor. Çünkü ekonomik zorluklar nedeniyle çocuk bakım maliyetleri birçok aileyi zorluyor.

Kreş desteği, çalışan annelerin iş hayatına dönüşünü kolaylaştırmayı ve çocuk bakım yükünü azaltmayı amaçlıyor.

TASLAK TAMAMLANDI, MECLİS’E GÖNDERİLECEK

Taslak çalışması tamamlandı ancak ne zaman Meclis’e sunulacağı ve yasalaşacağı henüz kesinlik kazanmadı. Düzenlemenin, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

MUHALEFET OLUMLU YAKLAŞIYOR

Muhalefet partileri, doğum izni sürelerinin uzatılmasını olumlu bir adım olarak değerlendirirken ekonomik koşullar ve kadın istihdamı sorunlarına dikkat çekiyor. CHP ve DEM Parti, sadece izin sürelerini uzatmanın yeterli olmayacağını, kadınların iş güvencesi ve ekonomik özgürlüğünün sağlanması gerektiğini savunuyor. İYİ Parti ise asgari ücretle geçim zorluğu çeken ailelerin doğum izni süresinden bağımsız olarak desteklenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Related Posts

THY üst üste 8. kez “Türkiye’nin en değerli markası” oldu

Türk Hava Yolları (THY), uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’in 2025 yılı “TURKEY100- Türkiye’nin En Değerli Markaları” araştırmasında, 2018-2024 yıllarında olduğu gibi bu sene de listenin ilk sırasında yer aldı.

Almanya ithalat fiyatlarında beklenmedik gerileme

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin açıkladığı verilere göre, ithalat fiyatları Nisan 2025’te bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 gerileyerek piyasanın yüzde 0,1 artış beklentisinin altında kaldı. Mart ayında yüzde 2,1 artan fiyatlar …

4 çimento şirketine 76,5 milyon lira rekabet cezası

Rekabet Kurulu, Aydın’da faaliyet gösteren hazır beton ve çimento firmalarına yönelik soruşturmada 4 teşebbüse yaklaşık 76,5 milyon lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Anadolu Efes ve TGS Dış Ticaret temettü dağıtacak

Borsa İstanbul’da işlem gören iki önemli şirket, yatırımcılarını sevindirecek temettü ödemesi yapacağını duyurdu. Anadolu Efes ve TGS Dış Ticaret, 29 Mayıs 2025 tarihinde yatırımcılarının hesaplarına temettüleri aktaracak. NE KADAR DAĞITACAKLAR …

Kurban bağışında ‘Kiralık IBAN’ tuzağına dikkat! Bire bir aynı yapıyorlar

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte internetten kurbanlık bağışı yapmak ya da kurbanlık bağışından faydalanmak isteyen vatandaşlar, çeşitli dolandırıcılık yöntemleriyle karşı karşıya kalıyor.

Trump’ın değişken tarife açıklamaları piyasalarda riskleri artırıyor

A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, Trump’ın Avrupa Birliği’ne yönelik değişken tarife adımlarının, gelecek dönemde ticaret ilişkilerinde belirsizliklerin ve ani politika değişikliklerinin yaşanabileceğinin göstergesi olduğunu söyledi.