Ete Ramazan ayı öncesi zam

Ramazan ayında et fiyatının sabitlemesi karşısında şaşkınlık yaşayan kasap esnafı şimdi de artan karkas et fiyatı karşısında eli kolu bağlandı.  Bazı zincir marketlerin Et ve Süt Kurumu (ESK)  ile anlaşarak etin kilosunu 399 liradan satmasına tepkiler sürüyor. Yerli besici karkas et fiyatlarında artış taleplerini sosyal medya aracılığıyla dillendirmeye başladılar.

ekonomim.com’da yer alan habere göre, İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi,  “Besicilerin et fiyatı artacak beklentisi ile mezbahaya hayvanını kesime göndermedi. Bu da piyasada arz sıkıntısı yarattı. Karkas etin bölgesel bazda kilosu 15 TL artırıldı. 13 Şubat itibariyle de kasaplar uygulamaya başlayacak” açıklamasında bulundu. Tüfekçi karkas ete gelen 15 liralık fiyat artışının tüketiciye yansımasının 20-30 lira olacağını belirtti.

SATIŞLAR CİDDİ ORANDA DÜŞTÜ

Karkas etin kendilerine maliyetin 420 lira olduğunu söyleyen Prestij Et Evi sahibi Samed Burultay, meslek odasının yaptığı bilgilendirme ile 13 Şubat itibariyle karkas etin kilosunun kendilerine 435 liraya geleceğini belirtti. Zaten Ramazanda fiyat sabitlemesi, nedeniyle haftalık 1,5 tonluk satış hacminin yarı yarıya düştüğünü kaydeden Burultay, “Bir hafta önce kilosunu 700 TL’ye sattığım eti 600 TL’ye indirdim yüzüne bakan olmadı.  ESK’nın ithal et vermesi küçük esnafın işlerini baltaladı. Karkasın bize maliyeti belli buna işçi, kira ve diğer girdi maliyetlerini koyarsak en az 650-700 TL’ye satmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Karkas ete yarından itibaren gelecek 15 lira fiyata artışının kendi satış fiyatına 25-35 lira yansıtacağını vurgulayan Burultay, eti ucuzlatmak için ithalatın teşvik edilmesi yerine, yerli üreticiyi destekleyecek projelerin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Borsa İstanbul’da günün ilk yarısında neler oldu? (20 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 116,81 puan ve yüzde 1,28 artışla 9.218,83 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 33 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,21 …

Ekonomi alarm veriyor: Kapanan işletme sayısında dev artış!

Türkiye’de 2025’in ilk beş ayında kurulan şirket sayısında düşüş yaşanırken, kapanan şirket sayılarında artış gözlendi. Mayıs ayı verileri ise bu eğilimin sürdüğünü ortaya koydu.

Yatırımcılar o metale koşuyor: Altının alternatifi 13 yılın zirvesinde!

Yatırımcıların güvenli liman arayışı ve sanayideki güçlü talep, gümüş fiyatlarını son 13 yılın en yüksek seviyelerine taşıdı. Yılbaşından bu yana yüzde 27 artan gümüş, altına göre daha az yükselse de dikkat çekiyor.

Güney Kore Borsası’nda ek bütçe rüzgârı

Güney Kore borsası haftayı yükselişle kapattı. KOSPI endeksi yüzde 0,8 değer kazanarak 3.000 puan seviyesini aşarak son üç buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu yükselişte hükümetin açıkladığı ikinci ek bütçe planı etkili oldu. Toplam 22,2 …

Rusya’dan Anadolu Efes’e ret geldi!

Anadolu Efes’in, AB InBev’in Efes ortak girişimindeki kontrol dışı hisselerini satın alma girişimi, Rusya’daki düzenleyici kurumlar tarafından reddedildi. Sürecin gidişatı sonrası iki şirket arasındaki ileriye dönük adımlar yeniden değerlendirilecek.

Alım gücünde tarihi düşüş! Asgari ücret 23 yılda ne kadar eridi?

Altın da benzin de enflasyonist ortamda eridi. Asgari ücretli, 2003’te maaşıyla 25 altın alabiliyordu, bugün sadece 9.5 alabiliyor. Siyasetin yeni tartışması alım gücü oldu.