Çocuklarda Beyin Gelişimine Büyük Darbe! Sağlıksız Beslenmenin Tehlikeleri

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Beslenme İlişkisi

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukları ve ergenleri etkileyen ve sıklıkla yetişkinliğe kadar devam eden yaygın görülen nörogelişimsel bozukluklardan biridir. Hiperaktivite, dikkatsizlik ve dürtüsellik ile karakterizedir. DEHB’li bireylerde öğrenme sorunları, akademik performansta düşüklük, psikiyatrik hastalıkların görülme sıklığının artması gibi durumlar ortaya çıkar.

Genetik ve çevresel faktörlerin DEHB etiyolojisinde rol oynadığı düşünülmektedir. Çevresel faktörler arasında diyet ve yaşam tarzının DEHB riskini arttırdığına dair kanıtlar bulunmaktadır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, DEHB’li çocukları daha yüksek risk altında bırakabilir. Bazı çalışmalar, DEHB’li çocukların yeme kontrolünü kaybedebileceğini ve sağlıksız yiyecekleri tercih edebileceğini göstermektedir.

Beynin İşlevi ve Beslenme Arasındaki Bağlantı

Tatlandırılmış içecekler, yağ ve şeker oranı yüksek gıdalar ile bozulan glikoz metabolizması, beynin işlevlerini olumsuz etkileyebilir. Karbonhidratlar ve doymuş yağ asitlerine maruziyet, bellek performansı ve dikkat üzerinde negatif etkilere neden olabilir. Yüksek şeker tüketimi, beyinde nörotransmitter düzeylerini düşürüp, nöroinflamasyona yol açarak beyin bölgelerini etkileyebilir. Ayrıca yüksek yağ ve şeker içeren gıdalar, beyinde dopamin salınımını artırarak bağımlılık yaratabilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir