NASA, Güneş’e en yakın noktaya ulaşarak neyi hedefliyor?

NASA’nın Parker Güneş Sondası, Güneş’e Eşi Benzeri Görülmemiş Yakınlıkta!

NASA’ya ait olan Parker Güneş Sondası, insan yapımı araçlar arasında Güneş’e en yakın mesafeye ulaşma hedefine doğru ilerliyor. Bu süreçte araç, Güneş’in dış atmosferine doğru yol alarak olağanüstü miktarda radyasyon ve sıcaklıkla karşı karşıya kalıyor.

Araçla iletişim, bu yolculuk sırasında kesilmiş durumda ve bilim insanları, Parker’ın durumunu öğrenmek için 28 Aralık’ta Türkiye saatiyle 08:00’de gelebilecek sinyali bekliyor.

NASA’nın bilim projeleri direktörü Dr. Nicola Fox, yaptığı açıklamada “İnsanlar uzun yıllardır Güneş’i incelemekte ancak atmosferi ziyaret etmeden bilinmeyeni keşfedemeyiz” diyor.

Parker, 2018 yılında fırlatılarak Güneş Sistemi’nin merkezine doğru yola çıkmıştı. Noel arifesinde gerçekleştirdiği 21. Güneş yakın geçişle rekor kıran uzay sondası, Güneş’e 6,2 milyon kilometre kadar yaklaşmış durumda.

Güneş’ten 93 milyon mil uzaktayız ve Parker Uzay Sondası, Güneş’e dört santimetre mesafede. Bu, oldukça yakın bir mesafe olarak değerlendiriliyor.

Kuzey Işıkları Güneş Kaynaklı Bir Hava Olayı

Parker Sondası, Güneş’e olan yaklaşımında 1400°C sıcaklık ve elektronik cihazlara zarar verebilecek miktarda radyasyona maruz kalacak. Uzay aracı, 11,5 santimetre kalınlığında karbon bileşimli bir kalkanla korunuyor ve Güneş’in atmosferine hızlıca girip çıkmaya çalışıyor.

İnsan yapımı tüm nesnelerden daha hızlı hareket eden uzay aracı, saniyede 191 km hızla ilerliyor. Bu hızla Londra’dan New York’a sadece 30 saniyede ulaşılabilir.

Ama neden tüm bu çaba ile Güneş’e bu kadar yaklaşmaya çalışıyoruz? Bilim insanları, Parker aracının Güneş’in korona dediğimiz en dış atmosfer katmanından geçerek uzun zamandır çözülemeyen sırları aydınlatacağını umuyorlar.

Gök bilimci Dr. Jennifer Millard, “Korona çok yüksek sıcaklıkta ve nasıl ısındığıyla ilgili bilgilerimiz oldukça sınırlı” diye belirtiyor ve devam ediyor: “Güneş yüzeyi 6000°C ancak korona, milyonlarca derece sıcaklıkta olabiliyor ve bu sıcaklık yüzeyden oldukça uzakta olmasına rağmen nasıl oluşuyor?”

Bu seyahat sayesinde bilim insanlarının, Güneş rüzgarı olarak adlandırılan koronadan sürekli yayılan parçacık akımını daha iyi anlamaları bekleniyor.

Güneş rüzgarı, Dünya’nın manyetik alanıyla etkileştiklerinde gökyüzünde kutup ışıklarını oluşturuyor. Ancak bu jeomanyetik fırtına elektrik sistemlerini ve iletişim araçlarını devre dışı bırakabiliyor.

Dr. Millard, “Güneş ve Güneş rüzgarı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, Dünya üzerindeki yaşamımız için son derece önemli” diyor.

NASA bilim insanları, Parker’dan ilk sinyali aldıklarında ekibin onu bir kalp emojisi ile selamlayarak iyi olduğunu bildireceklerini belirtiyor. Nicola Fox, Parker’ın direncine güvendiğini ifade ediyor: “Tabii ki endişeliyim ama aracı, bu aşırı koşullarla başa çıkmak üzere tasarladık. O, çok güçlü küçük bir uzay aracı.”

Related Posts

Bilimsel verilere göre en iyi karaoke şarkıları

Oxford Üniversitesi’nden bir matematikçi, karaoke şarkılarını tempoları, nakarat tekrarları ve çıkış yılları gibi ölçütlerle analiz ederek bilimsel temellere dayanan bir ilk 10 listesi oluşturdu.

Battlefield 6 ilk fragmanıyla ortalığı salladı: Yeni hikaye ve detaylar

EA, Battlefield 6’nın ilk fragmanını yayınladı. Yeni hikayede Pax Armata tehdidiyle küresel savaş patlak veriyor. İşte detaylar ve yaklaşan çok oyunculu mod tanıtımı.

Renault, yılın ilk yarısında yüzde 2,7 küresel büyüme elde etti

Renault Group, 2025 yılının ilk yarısında satış adetlerini artırırken elektrifikasyon stratejisini güçlendirdi.

Apple zor duruma düşüyor

Apple tedarikçisi Foxconn, Hindistan’da nadir toprak elementleri darboğazı nedeniyle üretim sorunlarıyla karşı karşıya kaldı.

Beşiktaş Shakhtar Donetsk maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Beşiktaş’ın Avrupa yolculuğu başlıyor

Beşiktaş Shakhtar Donetsk maçına az bir süre kala karşılaşmanın ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? bilgileri de şimdiden merak edilmeye başlandı. Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi 2. Ön Eleme Turu’nda konuk edeceği Ukrayna temsilcisi Shakhtar Donetsk maçı hazırlıklarını sürdürüyor. Hem Süper Lig hem de Avrupa Ligi maçları öncesinde yeni isimleri kadrosuna katan siyah-beyazlılar Arda Turan’ın teknik direktörlüğünü yaptığı Shakhtar Donetsk’i evinde yenere Avrupa macerasına en iyi şekilde başlamanın planlarını yapıyor. Peki Beşiktaş Shakhtar Donetsk maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? İşte son gelişmeler ve maçtan bilgiler.

Ay’da yaşam umudu: Toprağı “sıkıp” oksijen çıkaracaklar

Bilim insanları, Ay’daki topraktan su çıkarıp bunu oksijen ve kimyasal yakıt üretmek için kullanabilen bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı.